SweCarCols digitiserade arkiv sammanför de viktigaste arkivbestånden gällande den karibiska ön S:t Barthélemys tid som svensk koloni från 1784 till 1878. Arkivdokumenten som nås via sökfunktionen skapades med få undantag under denna period. I likhet med arkivalier som finns i andra nationers koloniala arkiv, producerades dessa i ett kolonialt samhälle som upprätthöll specifika makthierarkier. Dessa hierarkier gällde bland annat egendom, kön och nationalitet, men framför allt ras. Arkivhandlingarna innehåller därför ett språk som gestaltar fördomar, underkastelse och våld som är typiska för ett kolonialt samhälle grundat på slaveri. Ord och termer som förekommer i dessa arkiv bör användas och citeras med försiktighet. De svenska kolonialarkiven vittnar dessutom om hur Sverige deltog i den transatlantiska slavhandeln och hur den svenska staten agerade gentemot förslavade och andra utsatta grupper i det koloniala samhället. Målet med projektet är att underlätta forskning om denna period i svensk historia genom att för första gången tillgängliggöra det svenska myndighetsarkivet från kolonin och tillsammans med andra arkivbestånd skapar ett sökbart arkiv som innehåller både de handlingar den svenska staten framställde i Karibien och de som skapades i Sverige i samband med administrationen av kolonin. När du söker i SweCarCols digitiserade arkiv söker du i flera arkivbestånd med anknytning till svenska S:t Barthélemy. Arkivbestånden befinner sig fysiskt på olika platser och genomgången nedan introducerar kort arkiven. Mer information om de respektive arkivens innehåll och historia finns här.
Citera och hänvisa till dokument i SweCarCol
Dessa anvisningar gäller endast den information som krävs för att hitta dokumentet, inte hänvisningens format eller stil. En hänvisning till ett dokument från SweCarCol bör identifiera dokumentet och dess (eventuellla) upphovsperson, datum i förekommande fall, bildnummer i arkivvolym (finns på dokumentets träffsida), arkivvolymens nummer, samlingens namn och arkivets namn. En länk till dokumentets digitiserade version bör även inkluderas. Länken ska anges till det ställe där bildfilen lagras i repositoriet Alvin. För att hitta korrekt länk, välj ”bildvisning i Alvin” på träffsidan. Välj sedan ”Link to image” i Alvins bildvisningsläge för att få länken till bildfilen. Om dokumentet är flersidigt ska detta anges. I länken till bildfilen finns numret till arkivvolymens Alvinnummer och bildnumret inom arkivvolymen (i exemplet 354795 respektive 207). Alvinnumret och bildnumret är alltid inkluderat i länken och det är viktigt att inkludera dessa då de är permanenta identifikatorer för bildfilens placering. I hänvisningen nedan kan formatet förkortas enligt önskat citatformat. Mer information om citat och bildnedladdningar från repositoriet Alvin finns här.
Exempeldokumentet är en ansökan om uppskov av betalning av tull för förslavade afrikaner som fraktats över Atlanten av svenska handelsmän 1809. En hänvisning till dokumentet kan se ut så här:
- Ansökan om uppskov av tullavgift, underskriven av handelsmännen Röhl och Hansen, 1809-11-24, bildnummer 207, volym 159, Fonds suédois de Saint-Barthélemy, Archives nationales d’outre-mer, Aix-en-Provence. https://www.alvin-portal.org/alvin/imageViewer.jsf?dsId=ATTACHMENT-0207&pid=alvin-record:354795
Licenser
Arkivmaterialet från Riksarkivet i SweCarCol omfattas av det så kallade Public Domain Mark vilket innebär att bildfiler från Riksarkivet kan användas fritt. Dock bör alltid bildkällan anges. Mer information om rättigheter här. Användandet av bildfilerna i SweCarCol som härrör från franska arkiv regleras av fransk arkivlagstiftning som inte använder de licenser som utarbetats inom internationella samarbeten. Lagstiftningen ger användaren tillåtelse att utan kostnad till exempel publicera bilder av franska arkivdokument så länge de inte innehåller information som omfattas av andra begränsningar (copyright, information om levande personer, mm) vilket inte är fallet för de dokument som tillgängliggörs av SweCarCol. Fransk lag kräver att bildkällan anges vid publicering. Om bilder från arkivet i Aix-en-Provence tillgängliggjorda i SweCarCol publiceras måste bildkällan alltid anges: Fonds suédois de Saint-Barthélemy, volymnummer, Archives nationales d’outre-mer. I fallet dokumentet är daterat och/eller har en upphovsperson skall det anges.
Arkivbestånd i SweCarCol
Fonds suédois de Saint Barthélemy (FSB), Archives nationales d’outre-mer, Aix-en-Provence
Det största digitiserade beståndet skapades under det svenska styret av kolonin 1785–1878. Arkivet går under namnet Fonds suédois de Saint Barthélemy [ung. Den svenska S:t Barthélemysamlingen], förkortat FSB. När Sverige avträdde kolonin 1878 lämnades arkivet i huvudstaden Gustavia. FSB befinner sig idag i det franska nationalarkivets kolonialavdelning Archives nationales d’outre-mer i Aix-en-Provence. FSB är det svenska myndighetsarkivet skapat av den svenska staten på S:t Barthélemy och täcker hela den svenska perioden. Arkivet har drabbats av förluster och innehåller många svårt skadade dokument. Trots dessa förbehåll ger arkivet goda möjlighet att i detalj undersöka det svenska koloniala styret. FSB ordnades under 1960-talet i ett antal serier som mycket översiktligt kategoriserade arkivet i ett antal serier av dokument.
S:t Barthélemysamlingen (SBS), Riksarkivet, Marieberg
Riksarkivets S:t Barthélemysamling (SBS) består främst av handlingar som skickades från kolonin till myndigheterna i Stockholm. I arkivet finns till exempel guvernörernas rapporter, utdrag ur rättegångshandlingar, ekonomisk rapportering, med mera. Om man beaktar proveniensprincipen så är i Fonds suédois de Saint Barthélemy och S:t Barthélemysamlingen delar av samma arkiv eftersom handlingarna framställdes av styrelsen i den svenska kolonin.
Svenska västindiska kompaniet (SVIK), Riksarkivet, Marieberg
Svenska Västindiska Kompaniet grundades i Stockholm 1785 och upplöstes 1805. Kompaniet var nära förknippat med styrelsen av kolonin och dess verksamhet kan i många avseenden anses vara en del av statliga administrationen av kolonin. Kompaniets arkiv innehåller företrädesvis bokföring och rapportering men även korrespondens och rapporter av intresse för kolonins historia. Kompaniets arkiv är en del av den större ämnessamlingen Handel och Sjöfart.
Kolonialdepartementet, Riksarkivet, Marieberg
Kolonialdepartementet upprättades under 1810-talet och hade som huvudsaklig uppgift att sköta förvaltningen av S:t Barthélemy. Det digitiserade materialet innehåller protokoll rörande styrelsen av kolonin från 1812 till 1844, året då administrationen av kolonin överläts till finansdepartementet.
Arkiv på S:t Barthélemy
SweCarCol innehåller handlingar från Collectivité de Saint-Barthélemy (öns styrelseorgan) och i privat ägo. Bland dessa staden Gustavias svenska jordebok, 1878 års franska folkräkning och en samling konseljprotokoll från åren 1792–1797.